Sjors en Sjimmie

Uit Oncyclopedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Sjors en Sjimmie is een stripreeks getekend door Piet Frans over een crimineel duo uit het stadje Minasoussa. De hoofdpersonen, die vreemd genoeg beide Sjors en Sjimmie heten, maken de straten van Minasoussa onveilig met hun rebellenclub, bestaande uit Sjors en Sjimmie zelf, de profiteurs Dikkie en Sjon en hun oom Sikkeman. Verder speelt hun onsterfelijk neefje Knebbeltje ook een rol, de favoriete boksbal van de jongens.

Personages[bewerken]

Van boven naar onder: Knebbeltje, Sjors Sjimmie.
 • Sjors Sikkeman: Sjors is een berucht hangjongere en de leider van de rebellenclub. Hij krijgt veel meer schermtijd dan Sjimmie. Sjors misbruikt graag vrouwen en rookt zo'n 5 pakjes sigaretten per dag. Ook is hij bekend in de drugshandel. Wie zijn moeder is is niet bekend.
 • Sjimmie Sikkeman-Boenkie: Sjimmie is een lui klein negertje niet erg beweeglijke zwart jongetje. Hij is gezakt voor zijn imburgeringstest toen hij met geweld werd weggesleurd uit de rimboe door oom Sikkeman werd geadopteerd door oom Sikkeman. Hij heeft dikke lippen, een oorbel en één krulletje op zijn hoofd. Van half november tot 5 december werkt hij voor de kost. Hij is drankverslaafd en een rokkenjager, en net als Sjors zit hij in de drugsbussines.
 • Oom Sikkeman: De oom en tevens voogd van Sjors, en Sjimmie hoort er ook nog bij. Hij valt op aan zijn enorme zwarte sik en zijn belachelijk Elvishaar. Hij is dol op sigaren en kan niet goed omgaan met zijn midlife-crisis. Verder misbruikt hij vaak zijn zus Sally.
 • Sally Sikkeman: De zus van oom Sikkeman en tante van van Sjors. Ze is de slaaf van Oom Sikkeman die haar altijd laat strijken, koken, poetsen en de was doen, en als ze uitrust wordt ze geslagen met een zweep of wordt haar rug gestreken met de strijkbout. Werd zwanger na een one-night-stand met ene Knabbeltje Kneus en is moeder van zoontje Knebbeltje.
 • Knebbeltje Kneus: De favoriete boksbal van Sjors en Sjimmie, en niemand kan ze dat kwalijk nemen. Knebbeltje draagt een korte broek met een hoog opgetrokken sokken, een fleurig petje, een beugel en een brilletje. Per uur wordt zijn brilletje wel kapotgeslagen en per dag zou hij, als hij een mens was, vermoord zijn, maar omdat zijn vader Knabbeltje een alien was kan hij niet dood. Genoeg redenen voor Sjors en Sjimmie om hem zoveel mogelijk pijn te doen.
 • Dikkie de Boer: Als boerenjochie gezien als een arme klungel, maar in het echt is hij profiteur en lid van de maffia. Hij handelt vaak in illegale dingen met zijn beste vriend Sjon, en met Sjors en Sjimmie wil hij ook wel eens 'zaken' doen. Met zijn 120 kilo de dikste persoon in Minassousa.
 • Sjon Puntmuts: Sjon is de beste vriend van Dikkie en tevens zijn achterneef, hoewel Sjon uit een veel rijkere familie komt. Hij heeft als familietraditie altijd een puntmuts op, en is net als Dikkie lid van de maffia.
 • Clara Lapjesoog: Vriendinnetje van Knebbeltje, wordt veel gepest op school door het hebben van een lui oog, die ze afdekt met een pleister op haar bril. Wordt ook in elkaar geslagen door Sjors en Sjimmie. Dochter van Klaartje Lapjesoog.
 • Knabbeltje Kneus: Halfalien, kan net als Knebbeltje niet dood. Weet nog steeds niet dat hij een zoon heeft van Sally. Hij werd vroeger door oom Sikkeman en diens vriend Ali in elkaar geslagen en vermoord, maar leeft nog steeds. Was en is verliefd op Klaartje, maar van trouwen komt het steeds net niet (o.a. met behulp van Sjors, Sjimmie, oom Sikkeman en Ali).
 • Klaartje Lapjesoog: Vroeger het vriendinnetje van Knabbeltje en nog steeds verliefd op hem, maar van trouwen komt het maar steeds niet. Is door een onbekend iemand verkracht en daar kwam Clara uit.
 • Ali Mohammed: Beste vriend van oom Sikkeman en is zo'n beetje de 'Sjimmie' van vroeger. Komt oorspronkelijk uit Marokko en werkt als scherpschutter bij de politie.
 • Knobbeltje Kneus: Opa van Knebbeltje. Weinig van hem bekend, behalve dat hij een jeugdtrauma heeft door het in elkaar geslagen worden door ene Sokkeman Sikkeman. Hij is volbloed alien, en kan dus ook niet dood.
 • Sokkeman Sikkeman: Vader van oom Sikkeman en opa van Sjors. Is verhuis naar Dubai. Van zijn verleden is weinig bekend, behalve dat zijn grootste vijand ene Knobbeltje was.
 • Knebbowlingbal Kneus: Overgrootouder van Knebbeltje, overleden 1 dag voor zijn 65e. Stond bekend als grootste pechvogel ooit. Werd verkracht door alien, zodat hij het zelf niet was, maar kreeg volbloed alienzoon (Knobbeltje Kneus). Overleden toen hij in het open graf viel van zijn vogel Pechvogel, en er een hoop zand op hem viel.


Stripverhaal

Alpen · Daltons · Garfield · Jommeke · Nero · Samson en Gert · Sjors en Sjimmie · Smurfen · Striptaal · Suske en Wiske · Urbanus


Zie ook[bewerken]