Sint Kerk

Uit Oncyclopedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Sint Kerk is een Rooms-katholieke heilige die leefde van 324 tot en met 424 na Christus. De heilige wordt gewoonlijk afgebeeld als een kerk. St. Kerk staat in het buitenland bekend als "st. Church" (Angelsaksische landen), Sankt Kirche (gewone Saksische landen), seent Gierche (waarschijnlijk Limburg) of Sinte Tsjerke (Friestalige landen) De heilige staat ook wel bekend als "de honderdjarige". Zijn naamdag is op 31 november in het Juliaanse schrikkeljaar.

Geboorte en vroege jeugd[bewerken]

st. Kerk werd geboren als Jannes van Dam in het Toscaanse Sienna als oudste zoon van Catharina van Sienna (in haar periode ook een succesvolle heilige) en Julius Caesar. Tijdens zijn lagere schoolperiode viel de jonge Jannes op door zijn voorliefde voor bakstenen stapelen. Toen hij op een zondagnamiddag stenen aan het stapelen was op de Monte Fiocorino vlak buiten Sienna, werd hij getroffen door de bliksem. De legende verhaalt van een donderende stem die luidde (in het Italiaans) "Gaat henen, gij stapelaar, en stapelt stenen tot mijn eer!" Jannes brak daarop zijn lagere schoolperiode af op de leeftijd van 17 jaar en toog, slechts voorzien van een zak Portland en een troffel, het land in.

Werken[bewerken]

De jongeman, poedelnaakt en slechts in bezit van een zak troffels en een portland, viel dadelijk op. Hij werd opgepakt en in een leegstaand en ongebruikt kerkje voor straf ingemetseld. Dat hij in dit kerkje dan toch nog 83 jaar heeft kunnen overleven is onverklaarbaar. De Paus heeft hem zalig verklaard in 425 en heilig verklaard in 426. Ook in dit jaar kreeg hij zijn kerkelijke naam "Saint Ecclesiasticus", hetgeen weer nodeloos moeilijk is voor "sint Kerk".

Zijn voorbeeld inspireerde velen en de st. Kerk-verering nam een hoge vlucht. Uit adhesie lieten mensen vensters van hun woningen dichtmetselen, steden volgden het voorbeeld door zich geheel in bakstenen muren te hullen waarvan nu nog vele resten getuigen. Duitse katholieke soldaten metselden hun bunkers in de duinen dicht.

Verering[bewerken]

st. Kerk werd voornamelijk in de vroege en latere middeleeuwen populair. Steden als Wageningen, Heemskerken, Geelkerken, Oudkerk, Nijkerk e.d. wijdden hun kerken aan deze oude en zwaarbeproefde heilige. Daarnaast werden kerken (met name torens en torenloze kerken) gebouwd ter zijner verering. Kerken zonder toren of met losstaande toren zijn vrijwel zeker niet als kerk gebouwd maar als folley, ter verering van st. Kerk. Dit geldt voor mindere mate ook voor losse kerktorens zonder kerk. Een bekend voorbeeld hiervan is de toren van Middelbeers (Brabant)

Een ander monument is de toren, staande in het water. Hier zijn er niet zoveel van omdat het onder water eenvoudig niet zo goed metselen is. Maar ze zijn er wel. Vaak gewijd aan "St. Kerk-in-het-tranendal".

Kinderen van arbeiders houden op zijn naamdag een ommegang, vergelijkbaar met die van st. Martinus op 11 november. Met een baksteen aan een koord, die ze dan boven hun hoofd slingeren, zingen ze aan de deuren het liedje "Sinte Sinte Kerke, morgen moet ik werken, Geef me geld of een banaan, dan laat ik niet mijn baksteen gaan!". Het gebruik is voornamelijk bekend in de arbeidersbuurten van grote steden.

Oudetoren1.jpg

Attributen[bewerken]

st. Kerk wordt gewoonlijk afgebeeld als kerk of kerktoren. Verwijzingen naar st. Kerk zijn vaak het afbeelden van een troffel of een zak Portland.

Schutspatroon[bewerken]

st. Kerk dient als schutspatroon voor:

 • kerken en kerkgebouwen
 • metselaars
 • verkopers van metselgereedschap
 • verkopers van Portland
 • de Gamma

Verder is hij de schutspatroon van de volgende steden, landen en gebieden:

 • Wageningen
 • Dronten
 • Reykjavik
 • de Middellandse zee
 • Florence
 • Pisa
 • Rome
 • St. Johannusburg
 • Alkmaar a/d Wezer
 • Hengelo aan zee
Gezichtshaar voor den Triomf.jpg "Hoezee, dit is een Middeleeuw!"

Altria Pendragon · Astrologie · Augustijnen · Jheronimus Bosch · Carnaval · Clovis · Complot · Draken · Jan van Eyck
El Cid · Filips de Schurk · Filips de Viezerik · Kaas · Karel de Grote · Kasteel · Merlijn · Mohammed
Monarchen uit de Monarchenfamilie der Hamburgers die niet belangrijk genoeg zijn om een eigen artikel te hebben
Salische Wet · Sint Bonifacius · Sint Gekkigheid · Sint Kerk · Sint Maarten · Sint Trappe
Sir Lancelot · Snorri Sturluson · Tempeliers · Thomas van Aquino · Tijl Uilenspiegel