Scheidsrechter

Uit Oncyclopedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Bouncywikilogo.gif
Voor de uilskuikens die de afgelopen eeuwen onder een rots hebben gelegen zonder krant of Twitter, heeft Wikipedia ook een artikel over: Scheidsrechter.

Penalty!
~ Scheidsrechter die zich impopulair maakt...

Scheids, wij kunnen geen Penalty's nemen!
~ Cocu Cola over deze beslissing

Een scheidsrechter, of scheids, is iemand die de orde probeert te houden bij een sportwedstrijd. De meeste scheidsrechters zijn bloedirritant en worden steevast door hun omgeving genegeerd. In het dagelijks leven moet een scheidsrechter uitkijken voor scheldwoorden, hooligans en andere projectielen die in hun richting worden gesmeten.

Scheidsrechtersgewoonten[bewerken]

De meeste scheidsrechters verdienen hun brood door tijdens een vredelievend potje sporten zo veel mogelijk aandacht te trekken. Om deze reden bevinden ze zich vaak ongevraagd op het veld, blazen ze op fluitjes en wapperen ze met vlaggetjes dan wel gekleurde kaartjes. Ook is het gebruikelijk dat ze een tenue aantrekken dat zich zoveel mogelijk onderscheidt van de kledij van de onschuldige sporters. Scheidsrechters genieten ervan om het spelletje stil te leggen en hebben er plezier in om voor het einde van de wedstrijd zoveel mogelijk spelers van het veld te hebben gestuurd. Zo verziekte de voetbalscheidsrechter Makkelie een onschuldig potje voetbal door 13 gele kaarten uit te delen, puur omdat hij toevallig in de buurt was.

Een scheidsrechter die een speler van het veld probeert te intimideren.

Scheidsrechtersfilosofie[bewerken]

Scheidsrechters hebben hun eigen filosofie, en denken vaak over ingewikkelde vraagstukken als "Waarom had ik dat gedaan", "Waarom word ik hier genegeerd" en "Waarom mag niemand mij". Wat ook vaak overdacht wordt, is de gedachtegang "Waarom stuurde ik hem van het veld af". Onder amateurscheidsrechters volgt hierop vaak de vraag "Waarom sloegen zij mij nou in elkaar" en soms "Waarom herinner ik me niks meer na die gegeven kaart". Professionele scheidsrechters slaan deze gemakkelijke vragen meestal over, om belangrijkere thema's als "Biedt die Chinees me nou een half miljoen om een strafschop goed te keuren" en verwante prangende kwesties te behandelen.

Kaarten[bewerken]

Voor sommige sporten, met name de teamsporten, bestaat er onder de scheidsrechters een traditie om zo nu en dan met een gekleurd kaartje te zwaaien. Gedragsbiologen en antropologen hebben dit gebruik bestudeerd om er een betekenis uit af te kunnen leiden. Tot nu toe zijn de resultaten hiervan onzeker, onbetrouwbaar en onduidelijk, maar er wordt vermoed dat de kaarten de volgende functies hebben:

Geel: Deze kaart wordt vaak in de lucht gestoken als de scheidsrechter een speler ziet vallen. In eerste instantie wekt dit de schijn dat de kaart is bedoeld als teken van medeleven, maar uit onderzoek is gebleken dat scheidsrechters een verhoogde dopamine-aanmaak hebben tijdens het opsteken van de gele kaart. Dit laat zien dat scheidsrechters mogelijk ook sadisten zijn.

Rood: Deze volgt vaak op een gele kaart, maar wordt in uitzonderlijke gevallen direct uitgedeeld. De scheidsrechter blijft na het opsteken van deze kaart net zo lang moeilijk doen tot er een speler huilend van het veld rent.

Blauw: Dit vindt de scheidsrechter leuk. Duimpie! Wordt alleen opgestoken als de scheidsrechter alle spelers van het veld heeft weten te sturen.

Schoppenvrouw: Deze kaart probeert de scheidsrechter aan een van de spelers te slijten, met als gevolg dat de ongelukkige speler 13 strafpunten krijgt.

Andere benamingen[bewerken]

Dit zijn enkele namen de worden gebruikt voor het woord scheidsrechter:

  • De blinde homo op het veld
  • De klootzak van ARAG
  • De man in het geel
  • De arbiter (dat klinkt wel erg netjes)
  • De tiran
  • De genegeerde/gepeste/getreiterde man
  • De hopeloze kaartenman
  • De scheids (meest geapprecieerd door scheidsrechters zelf)
  • Blinde vink
  • levende stoplicht (slechte versie, komt nooit op groen)


Potatohead aqua.png
Aan de schandpaal genageld!
Vastgenagelde versie:
2 januari 2017
Dit artikel is een verschrikking! Daarom is het vastgenageld aan de schandpaal zodat iedereen er rotte groenten tegenaan kan gooien.