Plakband

Uit Oncyclopedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Kleverige goedheden

De meest onwaarschijnlijk en meest klevende uitvinding in de geschiedenis der mensheid, hoe ingenieus kan een diersoort zijn? Jawel, dit artikel gaat over plakband! Niet te verwarren met een klapband (let op de venijnige wisseltruc van de letters ‘k’ en ‘p’)

Een beknopte historiek[bewerken]

Hoe het allemaal begon[bewerken]

In 1946 ontdekte een Duitse wetenschapper het zeer gewaardeerde en magische plakband door een oplossing van lijm op een oplossing van plastic aan te brengen. Daar was de oplossing, het eerste plakband. Hoewel het eerste plakband bestond uit stroken van 10cm bij 20 meter en men dit alleen 1 uur na de aanmaak kon gebruiken (anders was de lijm droog) werd het plakband al snel een rage onder de lokale bevolking van de in München gevestigde fabriek.

Ontwikkeling door de jaren, maanden, dagen en uren heen[bewerken]

Sinds de creatie van het eerste plakband is er veel gebeurd zo werd de productielijm steeds verder ontwikkeld tot dat in 1962 het moment kwam dat het bijna niet meer opdroogde. Door deze genoemde ontwikkeling ontstonden er vele lokale volksspelletjes zoals plakkertje spelen, een spelletje waarbij kinderen op een groot vlak plakband een vorm van tikkertje spelen. In 1970 werd het plakband in verschillende maten ontwikkeld, waaronder het huidige gigantisch lange maar best wel dunne strookje, deze standaard werd in 1975 doorontwikkeld toen Rudie-Karel Volkszang met het ingenieuze idee kwam het vlak plakband op te rollen. De globale verspreiding is geheel aan ieders beleving voorbij gegaan, zoals een te dikke Amerikaan eens typerend verwoorde in een interview: Plakband was er altijd al, maar aangezien het zo handig is, hebben wij het vast gemaakt!’.

Einde van het plakband[bewerken]

Het einde van plakband is, ondanks dat het nog steeds geproduceerd en verkocht wordt, de uitvinding van de Prittstift.

Gebruik van plakband[bewerken]

Plakband kent vele kleverige nuttigheden, de geruchten gaan onder andere dat de maan bestaat uit stukjes plakband. Ook kan plakband gebruikt worden voor: spelletjes zoals het eerder genoemde plakkertje, Vissen vangen, snelwegviaducten aanleggen, kansarme jongeren ‘samenbrengen’ en het isoleren van zeilboten/schepen. Een plakband kan ook op een baby gebruikt worden om hem de mond dicht te plakken. Die baby kan dan wel stikken.

Plakbandramp 1998[bewerken]

Het kwade type plakband

De plakbandramp in Nederlands Limburg in 1998 was een ramp waarbij een duizendtal mensen vast kwam te zitten in plakband en zo in enkele dagen zo bij elkaar gedrukt werd dat er uiteindelijk 20 mensen overleden aan verstikking, verplettering of lijmallergie. In Noord Holland staat een monument voor de slachtoffers, dat tevens gebruikt wordt als viskraampje. Markant detail aan dit kraampje is dat het volledig bestaat uit plakband en de vis die er verkocht wordt ook gevangen is met plakband.

Zie ook (verplicht)[bewerken]