Overleg:Bed

Uit Oncyclopedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Denkoefening[bewerken]

Ik had dit artikel, of toch het begin ervan, al eens aangehaald voor een "denkoefening", en toen de boel teruggedraaid wegens moedeloosheid en wiu-status. Nu het zogezegd afgewerkt is, stel ik de denkoefening weer voor: hoe zouden ervaren sjabloonplaatsers reageren op dit artikel mocht het door een vers ingeschreven gebruiker zijn geschreven? Een denkoefening, die ondergetekende al gemaakt heeft. Diezelfde ondergetekende houdt het deels omwille van de proliferatie van dergelijk taalgebruik voor een tijdje voor bekeken, maar dat is geen nieuws: tenminste één persoon hier had dat al door. Icons-flag-vl.png LaRiojaVlagske.png Lambic Ptoïng Flag of AST.png Flag of CAT.png 23 okt 2009 22:24 (UTC)

Het zou zeker (laat ik eens een gokje wagen) een spellingssjabloon krijgen, niet? {{#icon:R7av.png|center|18|Gebruiker:Roye7777777}} - Gezooi - Garage - Uitspraken - Roye 23 okt 2009 22:39 (UTC)
Fout gegokt: de spelling wordt in 't oog gehouden door automatische spellingscontrole, zodat elk aanwezig woord uiteindelijk wel in een woordenboek terug te vinden is. Nee, het is de gebrekkige zinsbouw, vooral wat betreft causale en temporele verbanden, die het artikel serieus mank doet lopen. De leesbaarheid hangt af van de bekwaamheid van de lezer in het raden van wat de schrijver met een zin eigenlijk bedoelt. En nu ga ik slapen.Icons-flag-vl.png LaRiojaVlagske.png Lambic Ptoïng Flag of AST.png Flag of CAT.png 23 okt 2009 23:24 (UTC)
Oei, dat gebrekkig taalgebruik en ongelijk aanpakken hiervan de reden was van het deels opstappen Lambics was wist ik niet - ik neem aan dat hij mij als de ene persoon aanwees. Inderdaad is de zinsbouw aardig houtje-touwtje en zou zelfs Vlaamse archaïsatie geen overbodige luxe zijn. Zelf ben ik geen goed corrigeerder, de enige manier waarop ik dit weer op poten zou kunnen krijgen is samen met iemand anders een dubbelvertaling maken: naar het Engels en terug vertalen, zodat daarna de zinsbouw verbeterd is in een soort babeltransformatie. Op zich een flinke klus, maar als dat nodig is om onze beste schrijver terug te lokken - tezamen met Henning en Bart Peters de enige Belg die ik respecteer - moet de pers vandaag nog aan! | Write on! L. Catepé - Mess - Log | 24 okt 2009 10:25 (UTC)
Nou, ik zit niet alleen met de automatische spellingscontrole te vechten, maar lees ook de boel dan nog wel een keer na. Wellicht omdat ik veel "simpeler" Nederlands praat en de mensen in mijn omgeving ook? {{#icon:R7av.png|center|18|Gebruiker:Roye7777777}} - Gezooi - Garage - Uitspraken - Roye 24 okt 2009 13:03 (UTC)
Nou, wat ik NU zie bij de eerste verbetering: pure moeilijkmakerij. De taal wordt gewoon "voor hoogbegaafde geleerden wat makkelijker te begrijpen" gemaakt, of doodleuk "Wikipedia style" om het zo maar even uit te drukken. Ach, ik word hier toch zo moei van. Weet je wat, ik bemoei me er even niet meer mee en ga gezellig op de irra zitten dobbelen en hier rondhangen. {{#icon:R7av.png|center|18|Gebruiker:Roye7777777}} - Gezooi - Garage - Uitspraken - Roye 24 okt 2009 13:33 (UTC)
Roye, als je zelf een beter idee hebt, nodig ik je uit om je briljant simpele visie erop los te laten. Als het je lukt, allet lof; eenvoud is lastig te bewaren, maar alsjeblieft niet gaan zeuren over dingen die je zelf ook doet (nog even over de parallellen) of niet beter kunt. Schrijfstijlen verschillen nou eenmaal. Als je denkt dat dat hier erg is moet je het Engels meemaken; daar ligt vaak ook nog de keuze tussen het Romaanse woord of het Germaanse woord (liberty contra freedom is een Brits basisschoolbegrip,) om dan nog niet in te gaan op het verschil tussen Engels en Amerikaans. Ga er maar aanstaan. | Write on! L. Catepé - Mess - Log | 24 okt 2009 14:48 (UTC)
Die Engelse schrijfstijlen interesseren me niet. Engels en Amerikaans lijken bijna op elkaar, alleen zeggen ze alles anders. Ik zit zelf in een omgeving waar bijna niemand (in de kennissenkring hier, waar ik woon) die zo praat als hier geschreven wordt. Ik heb dat nooit geleerd en nu, omdat het zo 'encyclopedisch' moet overkomen moet ik dat allemaal gaan aanleren wat dus tot deze fouten leidt, snap je? Ik ben dat helemaal niet gewend! Maarja, als je kijkt naar eerst toen ik hier voor het eerst kwam, was het veel erger dan nu, kun je nagaan. Ik maak nou eenmaal fouten, al wordt het langzamerhand wat minder. {{#icon:R7av.png|center|18|Gebruiker:Roye7777777}} - Gezooi - Garage - Uitspraken - Roye 24 okt 2009 16:16 (UTC)
En nog even terug op Lambic en jij: Dat jij zegt dat mijn manier van schrijven de reden is waarom hij nu weggaat: ik voel me nu niet schuldig, en krijg nu ook een idee dat ik me nu schuldig moet gaan voelen omdat jij het zegt. Nou nee. Dit soort uitspraken vind ik belachelijk en idioot om zomaar iemand de schuld te geven terwijl dat zéér wellicht anders is. Dat parallelgebeuren is inderdaad niet veel nee, daar ben ik nu ook achter gekomen, maar iedereen maakt fouten, maar zo erg is dat nou ook weer niet. Dat forum was eigenlijk alleen maar over het ding: "Een gedachte van twee titels, er bestaat al iets over, hoezo nog dan nog een?" zoals ik aangaf met de twee Fransen en Oost Ralië, Australië etc. {{#icon:R7av.png|center|18|Gebruiker:Roye7777777}} - Gezooi - Garage - Uitspraken - Roye 24 okt 2009 16:21 (UTC)
Lars, waar haal je het idee vandaan dat Lambic weg zou gaan door Roy zijn schrijfstijl? Lambic is ten eerste niet weg, maar heeft, als ik het goed begrijp, de dingen die hij op stapel had, uitgewerkt. Althans, dat zei hij al, nog voor jij, Lars, op de Oncy kwam. Bovendien denk ik dat als Lambic dat zo zou voelen, hij dat zeker zou zeggen en niet zijn best zou doen artikelen te verbeteren. Je insinuatie is nogal kwaadaardig. Misschien gaan er wel mensen weg door dit soort onderhuidse spelletjes? (net zo'n kwaadaardige insinuatie, maar even om een punt te maken.) eereN .G .D Husky.gif gelrevo 24 okt 2009 18:11 (UTC)

Diezelfde ondergetekende houdt het deels omwille van de proliferatie van dergelijk taalgebruik voor een tijdje voor bekeken.
~ Lambic eerder deze pagina

Alors, als ik dit goed begrijp is het punt dat omdat Roye al veel (goede - laten we dat niet vergeten) artikelen op zijn naam heeft staan, dit artikel blijft staan in zijn huidige vorm. Op zich vind ik het taalgebruik ook weer niet al te bont, maar het feit dat beginners eerder afgestraft worden (wat psychologisch gezien prima te verantwoorden is maar niet echt etisch correct) is kwalijk, pardon, niet goed. Ik kan niet op dingen afgaan waarvan wordt gezegd dat ze gezegd zijn voordat ik aan kwam zetten; als ik bovenstaande quote verkeerd heb begrepen spijt me dat, maar dat is wel iets wat ik waarneem in tegenstelling tot het afgewerkte lijstje; dat zal dan wel een ander deel zijn. De insinuatie is dan ook heel anders: dat een ongelijk sjabloneringsbeleid leidt tot het vertrek van welgewaardeerde schrijvers, en die is zeker niet kwaadaardig, alswel, pardon, maar wel zorgwekkend, zowel als hij klopt als wanneer hij niet klopt. | Write on! L. Catepé - Mess - Log | 24 okt 2009 20:32 (UTC)
Dus het taalgebruik is opeens niet zo erg dan verwacht werd...tja...toch begreep ik die uitspraak van Lambic die jij net geciteerd had al niet. En het afstraffen van beginners is ook al jaren bezig, vind ik ook niet goed, maar als het gewoon geen impotentie heeft, geen humor, geen goed iets waarover ik geen goed gevoel heb, cyberpesten, ijdelheid etc. dan is de kans groot dat het weg moet, of wadw, of iets dergelijks, hoewel cyberpesten en ijdelheid al sowieso al toetoe-toedeledokie-holadijee is. {{#icon:R7av.png|center|18|Gebruiker:Roye7777777}} - Gezooi - Garage - Uitspraken - Roye 24 okt 2009 20:52 (UTC)
Jezus Lars, kun je ook normale nederlandse zinnen schrijven? Verbeter het artikel of zet er een WadW sjabloon op of een spellingssjabloon, wat je wilt, maar ga geren pseudo-intellectuele verhalen ophangen. We zitten hier niet op het wetenschapsforum. eereN .G .D Husky.gif gelrevo 24 okt 2009 21:00 (UTC)
Goed lezen: in mijn denkoefening zitten twee zaken vervat: mijn afkeer voor slordige zinsbouw, en mijn indruk dat wanneer deze slordige zinsbouw gepleegd wordt door een ervaren Oncyclopedist, daar niet of nauwelijks naar omgekeken wordt. Zelf begin ik niet meer aan het corrigeren van dergelijke dingen: ik heb het ooit geprobeerd, en meestal is totaal herschrijven van het artikel nodig, omdat deze stijl vaak nauw samenhangt met de inhoud, en een dergelijke actie loopt dan onherroepelijk vast wanneer de herschrijver voelt dat hij of zij verraad aan het plegen is tegen de geest van het origineel. Verder is er ook een generatiekloof: de bedoelde artikelen (waarvan Bed één der meest recente is), kunnen best gewaardeerd worden door een zeer jong publiek, dat zich waarschijnlijk wel door de inhoud aangetrokken voelt, en niet wakker ligt van de schrijfstijl. Artikelen bedoeld voor een ouder publiek, en meestal (maar niet altijd!) geschreven door oudere Oncyclopedisten, gaan dan vaak, zowel qua stijl als qua inhoud, een totaal andere richting uit. Wanneer een bepaalde schrijfstijl, die mij niet ligt, de bovenhand haalt, en er mijns inziens niet genoeg andere (van mijzelf of van anderen) tegenover kunnen gezet worden, ontvalt mij de zin om nog te schrijven. Het is dus ook een kwestie van smaak. Om nog meer volk tegen mij in het harnas te jagen: artikelen over games liggen mij evenmin, maar daar is het eigenlijk vooral de inhoud die mij tegenstaat. Maar omdat die artikelen over zeer specifieke onderwerpen gaan, die tot een zeer afgescheiden wereld behoren, en die meestal ook alleen gelezen worden door mensen die in die wereld thuis zijn, kijk ik daar gewoon langs. Bovendien zijn ze ook niet zó enorm talrijk, en doet de hoofdfabrikant alhier, ene Sgt. Pepper, nog in hoge mate aan zelfcensuur: vele van zijn artikelen (ook niet-game dingen) worden al afgevoerd wanneer ze nog maar in het gebruikersnaamruimtestadium zijn. Om af te sluiten nog een waarderende hoedafneemgroet richting Artec, omwille van diens stijlvolle en in alle opzichten verzorgde Marion Tinsley, samen met Woei's OnBoeken:Ladder der Oneindigheid één der toppers van de laatste maanden. Maar nogmaals: het is ook een kwestie van smaak. Ik had nog redelijk wat dingen in de steigers staan, maar daar doe ik misschien later nog eens aan verder. Gek genoeg was ik dat op de Uncy ook ooit van plan, maar daar is alles stilgevallen. Icons-flag-vl.png LaRiojaVlagske.png Lambic Ptoïng Flag of AST.png Flag of CAT.png 24 okt 2009 22:50 (UTC)