Oncyclopedia:Etalage

Uit Oncyclopedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Shortcut:
ON:E

In deze speciale etalage staat een selectie van de Klassiekers van de Oncy. Verder komt er elke week een nieuw artikel bij, het artikel van de week.

Er staan op dit moment f*cking weinig nog niet genoeg een paar artikelen in de Etalage. Doe dus je best om wat leuks te schrijven! Voor een verdere toelichting zie onze tips voor het schrijven van een goed artikel.

Etalage ster2.png

Klassiek leesvoer, verplicht voor elke goede Oncyclopedist.

Zomaar een greep

Het Leids Ontzet.

De Tachtigjarige Oorlog (Duits: Achtzigjähriges Ohrloch) was een strijd in de Nederlanden die in 1568 begon en in 1646 had kunnen eindigen, maar omdat de Achtenzeventigjarige Oorlog voor geen meter bekte, werd er nog tot 1648 gewacht met het tekenen van de vrede. Omdat meer dan driekwart eeuw aan één stuk vechten niet te doen was, werd er precies halverwege een wapenstilstand van twaalf minuten gehouden.

Het hele artikel...


Dit moet je ook lezen:100 beste dingen om te zeggen in een rechtbank · Analoog · Autist · Babyolie · Blik
Comité voor Puberplagen · De boterham met kaas · Drs. P · Eerste Wereldoorlog · Egypte
Geluid · Goethe · Hoe bouw je een tijdmachine? · Hoe breek je in in een bankkluis?
Hoe word je feministisch? · Huis · Kiwi · Negatieve aardappel · Onderwaterdammen
Osama bin Laden · Prehistorie · Professor W. Druyff · Rotterdam · Tachtigjarige Oorlog
Uitstelgedrag · Voetnoot · Voynichmanuscript · Wijn · Willem-Alexander der Nederlanden

Etalage ster2.png

Uitgelichte artikelen

Deze week:
Medicatie

Dit handboek legt uit hoe een aantal kwalen met geïmproviseerde medicatie bestreden kunnen worden, en hoe de medicatie gemaakt moet worden. Omdat deze gids nadrukkelijk voor de beginnende apothekers is zijn nauwkeurige doseringen niet nodig. In sommige gevallen resulteert dit in een paardenmiddel, maar dat is dan maar zo. Enige kennis van scheikunde is een vereiste. Eenieder die niet over voldoende kennis beschikt loopt het risico door het paardenmiddel in kwestie opgeblazen te worden. Let wel op dat u het betreffende geneesmiddel niet zelf toedient. Laat dit liever door een arts doen, want dan blijft u buiten schot als het fout gaat, of heeft u toch minstens meer tijd om onder te duiken.

Doe hier de kennis op waarmee je ooit iemand kunt redden, of vergiftigen.


Vorige week:
SZ01 Lentekonijntje.JPG

De lente is het oudste van de vier seizoenen: het universum ontstond tijdens de lente, die een paar miljoen jaar duurde. Toen veranderde de inslag van een nog steeds niet geïdentificeerd voorwerp de stand van de aardbol en voegde een seizoen toe: de herfst. Maar laten we het nu over de lente hebben. De ervaren aardbolbewoner heeft al gemerkt dat de lente niet overal tegelijk op de planeet uitbreekt. Aan de bovenzijde, waar de noorderlingen wonen, is de fatale datum 21 maart. Aan de onderzijde, waar de zuiderlingen wonen, wacht men op 21 september. In het midden, waar een vlijtige hand een zeer dunne stippellijn getrokken heeft die op kaarten beter te zien is dan op foto's, merkt men van het hele gebeuren niets. De bewoners van die lijn, de evenaarlingen, zijn daar bijzonder boos om. Het enige dat men daar, seizoensgewijs, ooit heeft gevoeld, waren de drie schokken die evenveel seizoenen toevoegden. Seizoenen waarvan zij zelf, toen zij eenmaal rechtgekrabbeld waren, verder niets merkten. Een saai leven.

(lees hier verder...)