Dalend consumentenvertrouwen in objectiviteit van menselijke taal

Uit Oncyclopedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Dit artikel maakt deel uit van OnNieuws, de gratis kwaliteitskrant die alle andere overbodig maakt.7 december 2013


Oncyclopolis - Uit onderzoek aan de Universiteit van Oncyclopolis (UvO) is gebleken dat de zogenaamde 'echte wereld' steeds minder aantrekkelijk wordt voor ondernemers en investeerders. De economische crisis heeft zijn sporen nagelaten in het consumentenvertrouwen, aldus Professor in de Weetnietkunde Onno Zinnig. "Ondernemers beginnen zich te realiseren dat alles relatief is. Wat is waarde en hoe wordt die toegekend; dát is wat de moderne zakenman zich afvraagt. Uit ons onderzoek is gebleken dat waarde een zeer subjectief concept is dat niet altijd uit valt te drukken in getallen". Er worden dan ook nieuwe gebieden ontgonnen in de financiële wereld; een woordvoerder van ING verklaarde vorige week dat de bank heil ziet in het concept van taalfilosofie 'to-go'.

Sinds 2011 heeft er een scherpe daling in het consumentenvertrouwen in de objectiviteit van menselijke definities plaatsgevonden

Onno Zinnig ziet hierin een veranderende markt. "Mensen hebben tegenwoordig geen tijd meer om een middag te besteden aan taalcognitie en de definitie van 'betekenen'. De moderne consument wil zijn Wittgenstein in hapklare brokken, het liefst onderweg of tijdens de koffie. Tegenwoordig wil men de vraag 'Is taalverwerving een specifieke eigenschap van de geest?' met een duidelijk ja of nee beantwoord zien." Zinnig voorspelt dan ook een aardverschuiving in de financiële sector in de nabije toekomst. Ook heeft de taalfilosofie invloed gehad op moderne ondernemers, die voorzichtiger omspringen met definities dan in het verleden. "Wat maakt iets onroerend, en wie bepaalt dat dat dan 'goed' is?. Financiele toezichthouders staan voor een hele nieuwe uitdaging: met oneliners als "De taal is het huis van het zijn" komen bankiers er tegenwoordig niet meer vanaf. Over twintig jaar is het ondenkbaar dat een hoge functionaris dynamische en formele equivalentie niet van elkaar kan onderscheiden.", lichtte professor Zinnig toe. "Men kijkt wel naar de AAA waarde van een land, maar niet naar de betekenis die achter de letters schuilt. Is het überhaupt wel mogelijk om de financiële realiteit in woorden te vatten?"