Jetlag

Uit Oncyclopedia
Ga naar: navigatie, zoeken
De piloot hier had net na zijn aankomst in de Verenigde Staten plotseling een verschijnsel van een jetlag te pakken terwijl een piloot hierop getraind is. Toch wist hij ondanks zijn erge honger, hoofdpijn én vermoeidheid het vliegtuig toch nog op de grond kunnen krijgen...nou, op de grond? Op het water dan. Tenminste beter dan tegen een gebouw.

Een jetlag is een verschijnsel wat ervoor zorgt dat een persoon die een tijdzone voorbij gaat in een hypnose raakt, de controle over het lichaam verliest en hierbij een tijdreis maakt. Dit komt regelmatig voor bij passagiers van lange afstandvluchten d.m.v. het vliegtuig omdat die regelmatig tijdzones over gaan en het vliegtuig dient hierbij als tijdmachine.

Symptomen[bewerken]

Een jetlag is moeilijk te herkennen bij een persoon die voor het eerst een aantal tijdzones achter elkaar voorbij gaat, omdat men de gevolgen ook nooit ervaren heeft. Een persoon die regelmatig voorbij meerdere tijdzones gaat, kent de gevolgen en kent ook de pijnen die een jetlag geeft, maar nog steeds niet de tijd van aankomst. Een aantal voorbeelden van dingen die kunnen voorkomen tijdens en na een jetlag:

 • Duizeligheid
 • Heftige hoofdpijn
 • Dichtzittende oren
 • Verwarring over de tijd (komt áltijd voor)
 • Men kan geen klokken meer lezen (dit is tijdelijk [1])
 • Vermoeidheid
 • Men wordt hersenloos
 • Erge honger
 • Totaal geen dorst
 • Men spreekt en schrijft verkeerde dingen
 • Men verliest de spraakzaamheid

Al deze symptomen zijn gevaarlijk, denk dus niet dat een jetlag zal meevallen.

Misverstand[bewerken]

Dit heet nou paniek. Iets wat ook wel voor kan komen.

Een jetlag wordt regelmatig verward met een ander verschijnsel dat simpel te maken heeft met het feit dat iemand niet kan klokkijken. Een jetlag komt daarentegen alleen maar voor bij mensen die kunnen klokkijken. Een jetlag is een tijdreis en als iemand niet weet wat tijd is, heeft deze geen tijd om daarover na te denken. Tijdens een jetlag kan men ook de spraakzaamheid verliezen en men kan verkeerde dingen schrijven en spreken dan deze eigenlijk wou. Deze verschijnselen komen ook voor in een beroerte, maar dat mag hiermee absoluut niet verward worden, want het is op zich wel wat moeilijk om in het vliegtuig 112 te bellen omdat de telefoons uit moeten staan en de ambulances namelijk op de grond staan. De stewardessen kunnen verder dan ook weinig doen dan alleen maar reanimeren en EHBO spulletjes toedienen terwijl deze persoon allang in het ziekenhuis hoort te liggen. Het vliegtuig kan tenslotte gewoon niet even in het ziekenhuis vliegen om de patiënt in kwestie 'eventjes' af te leveren. Er komen dan namelijk alleen maar méér slachtoffers door. Trouwens, beroertes komen nooit voor in een vliegtuig, dus daarom moet iedereen weten dat het niet om een beroerte gaat, bij het verliezen van de spraakzaamheid en andere symptomen, maar om een jetlag.

Voorkomst[bewerken]

De jetlag komt uitsluitend alléén voor in het vliegtuig, wat de naam ook doet beweren. Het vliegtuig is namelijk de tijdmachine tijdens een lange vlucht. Door het vliegen door de tijdzones, raakt de tijd uit balans en komt er een storing in het hersenstelsel van de mens. Andere dieren zullen hier geen last van hebben. Het klokje boven de hypofyse gaat sneller of langzamer tikken, wat ervoor zorgt dat de persoon in kwestie duizelig wordt en in paniek kan raken. De jetlag treedt tijdens de vlucht voor, maar het ergste moet dán nog komen. Als men van Japan naar Frankrijk vliegt en aankomt op de bestemming en daar op de klok kijkt gebeurt het. Stel: men stijgt op om half negen 's avonds en komt aan om half 1 's middags, dan is er toch iets mis met jou je ogen de tijd. Men is namelijk 8 uur terug in de tijd gegaan. Men krijgt weer dezelfde gebeurtenissen die al een aantal uur vooruit om half 9 en daarvoor óók al gebeurde. Hieruit ontstaat paniek, verliest men de controle over het lichaam en gaat deze de andere symptomen krijgen die hierboven al vermeld staan. Het komt echter zeer weinig voor dat een persoon die een jetlag heeft, deze symptomen allemaal krijgt, nee, het is een kwestie van dobbelen met de symptomen door de hand van God en niemand weet wat Hij met jou gaat doen...

Zie ook[bewerken]

 1. Maar voor mensen die niet eens klokken kunnen kijken kunnen het dan opeens wel, dus het heeft deels ook nog een genezende werking