Intelligentie

Uit Oncyclopedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Intelligentie, wat is het en waar dient het voor?

Gelukkig en zonder lasten.

Zoals over vele onderwerpen op bekende vrije internetencyclopedieën, kan men ook over intelligentie heel wat schrijven zonder het zelf te bezitten of er in enig opzicht door gehinderd te worden. Intelligentie komt uit het Latijn, iets met intellekt. Sommige Romeinen wisten er namelijk een en ander van. Maar ook niet allemaal. Het is nog steeds niet duidelijk wat er zoal lekt of telt in het intellekt.

Negatieve eigenschap[bewerken]

Intelligentie wordt meestal ervaren als een negatieve eigenschap. Andere woorden voor intelligente personen zijn, afhankelijk van de vorm van intelligentie: streber, haantje-de-voorste, nerd, professor, wereldverbeteraar, wereldvreemd, genie of brainy. In sommige beroepen, bij een aantal hobby’s, gebruiken en bevolkingsgroepen is intelligentie absoluut verboden.

Gelukkig treft het de meesten van ons niet zo hard; diegenen die wat minder van deze intelligentie hebben, heten imbeciel. Wie nog meer geluk en minder intelligentie heeft, mag zich debiel noemen.

Soorten[bewerken]

Net zoals vogels of knaagdieren, bestaat ook intelligentie in soorten, zoals emotionele intelligentie, kunstmatige intelligentie, en euh.

IQ[bewerken]

Door testjes te doen en puzzeltjes op te lossen, wordt de hoeveelheid intelligentie onderzocht. Dit wordt dan weergegeven in een getal dat men voor het gemak de naam IQ heeft gegeven, spreek uit ie-kuuuu. In het Engels zegt men Aai-kjoe (wat in het Engels vreemd genoeg zoveel betekent als ’ik sta in de rij aan te schuiven’), en zo heeft elke taal zijn eigen woord.

Deze testjes zijn een krachtig hulpmiddel voor personeelsdiensten om ervoor te zorgen dat het, overigens dure, intelligentiepeil niet de spuigaten uitloopt.

Kunstmatige intelligentie[bewerken]

Wetenschappers hebben al mooie resultaten geboekt in hun harde werk aan kunstmatige intelligentie.

Hierover is een ding zeker: het is kunstmatig. Kunstmatig wil nog niet zeggen kunstzinnig. Het is geen Rembrandt of Picasso. Het is uitgedacht.

Men zegt dit over een computerprogramma dat automatisch tekstjes brabbelt, of over een robotarm die in verschillende richtingen kan draaien om een voorwerp te grijpen.

Intelligentie in de natuur[bewerken]

Dieren die een intelligent groepsgedrag vertonen, worden vaak met uitsterven bedreigd doordat ze door de mens achternagezeten, opgejaagd, getergd, afgebeuld, onderzocht, het leven zuur gemaakt, gepest, opgejut, en in dierentuinen en medische onderzoekscentra opgesloten worden.

Leven zonder intelligentie[bewerken]

Wanneer men het vermijdt enige intelligentie te ontwikkelen, heeft men uiteindelijk minder zorgen en kan bijgevolg goed slapen. Door deze belangrijke factoren leeft men gemiddeld iets langer. En wanneer men ver onder het gemiddelde blijft, leeft men nog langer. Of wanneer dat niet zo is, leeft men wel gelukkiger. Wanneer men niet gehinderd wordt door enige intelligentie, kan men een gewaardeerd medewerker van Wikipedia worden, omdat men dan over thema's kan schrijven die de meeste lezers goed begrijpen. Wikipedia is een website die door google door de strot van de bevolking geramd word, dus is begrijpelijkheid wel belangrijk.

Onze drummer is een opgewekt mens!
Onze drummer is een lievenswaardig voorbeeld van een creatief en opgewekt persoon, die niet gehinderd wordt door intelligentie. Hij heeft al heel wat artikelen op zijn naam en blijft maar doordrummen.
Animaaal.GIF

Zie ook[bewerken]