Helpdesk

Uit Oncyclopedia
Ga naar: navigatie, zoeken
      Oeps! Bedoelde je soms Oncyclopedia:Lijst van Oncyclopedische termen? Waarschijnlijk niet...
Compufrust.gif

Een helpdesk is er om mensen te helpen.
~ Kapitein Overduidelijk over de helpdesk.

Ik bel nooit met de helpdesk, maar ja da's logisch.
~ Johan Cruijff over de helpdesk

In Sovjet Rusland, helpdesk belt JOU!
~ De situatie in Sovjet Rusland over de helpdesk

De Helpdesk is eigenlijk niets anders dan een verzameling bureaus die door een dictator in een ruimte gedumpt zijn met een telefoon erop, een typmachine daarnaast en een werknemer erachter. Het einddoel van de helpdesk is de bellers aan het verstand brengen dat ze zelf de oorzaak zijn van hun probleem, en dit zolang volhouden dat ze op een gegeven moment het helemaal zat zijn en nooit meer terug bellen, en in het uiterste geval dusdanig geïrriteerd raken dat ze mensen gaan vermoorden. Er zijn aanwijzingen dat de beruchte seriemoordenaar Alfred Jodocus Kwak eerst nog met de helpdesk heeft gebeld alvorens zijn moorden te plegen.

Methode[bewerken]

Een contact met de helpdesk begint standaard met een IQ screening. Hierbij worden stomme vragen gesteld, en afgewachten hoe de beller reageert. Voorbeeld:

 • "Kunt u uw naam spellen?"

Als antwoord op deze zinloze vraag beginnen de meeste mensen met "K...a...r...e...", terwijl het juiste antwoord is:

 • "Ja, natuurlijk kan ik dat!".

Van de antwoorden op deze test hangt het verdere verloop van het gesprek af, want de telefoonaap besluit daaruit bijvoorbeeld hoeveel en welke flauwe grappen hij zal nodig hebben om de klant de indruk te geven dat hij te dom is om in te zien dat hij zelf de oorzaak is van zijn probleem, en dat zelfs de slimste helpdesker zo'n achterlijk geval niet kan bijstaan. Voorbeeld uit het standaardrepertoire:

 • "Mijn muis is dood."

Waarop gereageerd wordt met:

 • "Hebt u de kabel wel in de computer gestoken?"

Dit is natuurlijk te belachelijk voor woorden: een muis is een levend wezen, en heeft geen kabel. Ander voorbeeld:

 • "Loopt u computer?"
 • "Ja."
 • "Zou u hem dan niet eens vastleggen, voordat hij wegloopt?"

Het niveau is laag, abominabel laag, maar het doel heiligt de middelen.

Materiaal[bewerken]

De heer Billy Hell, oprichter van de helpdesk.

Eerst en vooral dient de lezer te weten dat er maar één helpdesk bestaat. Alle aan helpdesks (ironisch meervoud) gerichte oproepen komen bij éénzelfde firma terecht, ongeacht het type probleem.

Het bureau[bewerken]

Het bureau is het belangrijkste element van de helpdesk. De medewerker kan er zijn koffie op stallen, erop slapen, het gebruiken om de deur te barricaderen (voor het geval een klant het adres van de helpdesk achterhaald heeft) en er patience op spelen.

De telefoon[bewerken]

De telefoon is het op één na belangrijkste element van van de helpdesk. Het ding staat op het bureau en maakt lawaai, wat de medewerkers wakker houdt. Af en toe zijn ze het lawaai zo zat, dat ze opnemen en de mensen te woord staan. Vervolgens voorzien ze, volgens de eerder beschreven methode, de beller van pseudo-professionele hulp, en laten dan het nummer blokkeren zodat ze een tijdje niet meer lastig gevallen worden.

De typmachine[bewerken]

De typmachine wordt vooral gebruikt om problemen te registreren. Aangezien die er niet zijn (het probleem blijft bij de beller, die er uiteindelijk van overtuigd is dat hij te stom is om te helpen donderen), staan deze dingen stof te happen op de afdeling. Vandaar dat ze dan voornamelijk worden ingezet voor nuttige doeleinden zoals het inktlintopmaken, estafettetypen en het schrijven van hoogstaande literaire meesterwerken. Immers, met zoveel mensenkennis zijn de helpdeskmedewerkers uitermate geschikt om boeken te schrijven. Het biografische werk van Adolf H. "Mein Band" genaamd is op een helpdesk geschreven. Ook de scripts voor Balkenendeman zijn op een helpdesk geschreven. Bij meer vooruitstrevende helpdesks is de typmachine verbonden met een computer, en bij de absolute technologische top hangt er zelfs een tv-scherm aan.

De medewerker[bewerken]

Tenslotte wordt al dit moois bediend door de medewerker: dit essentieel onderdeel van de helpdesk geeft het geheel een wat menselijker tintje, een welkome verademing in deze wereld van machines. Deze persoon is doorgaans overgekwalificeerd, en heeft een opleiding achter de rug die dermate hoog is dat hij van daarboven nauwelijks bij de telefoon kan. Deze opleiding is onveranderlijk van het informatica-type, wat de dagtaak van de helpdeskmedewerker boeiend houdt, vooral wanneer hij een vraag over een koffiezetapparaat of eenIkeakastje krijgt. Hij houdt zich, tussen twee beantwoorde oproepen door, voornamelijk bezig met het verplaatsen van water, en dit gedurende 8 uur per dag. Dit ritueel begint vroeg in de ochtend met het nuttigen van een eerste kopje koffie, en eindigt laat op de avond met het laatste toiletbezoek. Ook worden er vezels geconsumeerd, en collega's verblijd met de laatste nieuwe helpdeskgrappen.

Kapitein Overduidelijk en de helpdesk[bewerken]

Een minder bekend feit is dat Kapitein Overduidelijk even op de helpdesk gewerkt heeft. Heel even maar, want aangezien hij te veel nuttige informatie gaf, was hij binnen een paar uur ontslagen. vandaar dat hierover ook niets is terug te vinden in zijn officiële autobiografie. Toch zijn er nog enkele geregistreerde gesprekken van Kapitein Overduidelijk bewaard gebleven, waarvan hieronder de transcriptie volgt:

 • "Goededag meneer, mijn computer doet het niet."
 • "Als de computer het niet doet, dan is die stuk."


 • "Mijn muis is kapot."
 • "Als uw muis kapot is dan, is die stuk."

Alfred Jodocus Kwak[bewerken]

Zoals eerder aangehaald zijn er aanwijzingen dat Alfred met de helpdesk heeft gebeld kort vóór zijn moorden. Gewapend met deze aanwijzingen zijn infiltranten van Oncyclopedia binnen gedrongen in de zwaar beveiligde woonboot van Rita Verdonk, ten einde meer bewijsmateriaal te bemachtigen. Hier volgt de transcriptie van een gesprek tussen Alfred en een helpdeskmedewerker:

 • Alfred: "Ik kan er niet meer tegen, heel mijn familie dood."
 • Medewerker: "Dat is niet zo mooi."
 • Alfred: "Nee, natuurlijk niet, zal ik jouw familie eens vermoorden."
 • Medewerker: "Dat zou niet zo mooi zijn, staat u computer aan?"
 • Alfred: "Computer? Wat? Ik heb het over mijn familie."
 • Medewerker: "Steekt de stekker in."
 • Alfred: "DIT GAAT NIET OVER EEN COMPUTER!"
 • Medewerker: "Is het dan uw beeldscherm dat niet werkt?"
 • Alfred: "LUISTER JE DAN NIET?"
 • Medewerker: "Meneer als u zo blijft schreeuwen kan ik uw computerprobleem niet oplossen."
 • Alfred: "COMPUTERPROBLEEM?! IK MIS MIJN FAMILIE! IK VERMOORD JULLIE! ALLEMAAL!"
 • Medewerker: "Het is dus uw toetsenbord?"

(einde van opname)

Typfout[bewerken]

Tikfoet.gif

Het hogere, verdere, diepere doel van de helpdesk zat oorspronkelijk in de naam zelf vervat, maar door een tikfout bellen nu oneindig veel meer mensen naar de helpdesk dan het geval zou zijn indien deze mensen de oorspronkelijke benaming kenden. De leugenaars van de andere kant zijn overigens mee schuldig aan het onderhouden van een mythe, terwijl alles berust op een vertyping van de oprichter, een zekere Billy Hell. Elke klaviergebruiker weet dat de P en de L veel te dicht bij elkaar zitten voor mensen met grote vingers, en ja... de oprichter van de helpdesk heeft zulke vingers. De eigenlijke benaming van helpdesk was dan ook "helldesk", maar door de typfout kregen mensen het vermoeden dat de helpdesk bedoeld was om mensen te helpen. Deze wijd verspreide misopvatting achtervolgt de bedenker van de helldesk tot op heden nog. Hij leeft ondergedoken, en wordt elke nacht minstens vier keer badend in het zweet wakker uit een gedroomde lynchpartij door een groep boze mensen die hulp hadden verwacht van de helldesk.