Gebruiker:Bart/Page Down

Uit Oncyclopedia
Ga naar: navigatie, zoeken
PgDn.png

Page Up (ook wel PgUp) en Page Down (kortweg PgDn) zijn twee knoppen op het toetsenbord. Beiden zijn multifunctioneel, en fungeren vaak als elkaars tegenhanger. Zo is Page Up bijvoorbeeld een knopje waarmee artikelen op de Oncyclopedia uitgelicht worden, en Page Down een knopje waarmee ze raus gemacht worden. Buiten de Oncy worden de beiden Pages onder anderen gebruikt voor intern transport op een pagina, zoals een lift in een hotel, of zo'n coole stoellift in een ouwe-mannetjeshuis.

Page Down[bewerken]

Dit is een andere vorm van Down.
Jep, hij is behoorlijk down vandaag.

Page Down is de gene van de twee die veelal onder de Page Up staat. De lay-out van dit artikel lijkt tegenstrijdig met dit gegeven, maar er is een duidelijke verklaring voor de volgorde in dit artikel. Page Down is namelijk eerder uitgevonden dan Page Up, en dit artikel behandeld de knopjes in chronologische volgorde. Daarnaast zal men ook vaak bovenaan een pagina beginnen met lezen en met Page Down zullen ze zich naar beneden transporteren en met Page Up naar boven. Zodoende is Page Down in deze context dus ook weer eerder.

Het feit dat Page Down onder de Page Up staat op het toetsenbord, is ook zeer simpel te verklaren. Zoals gezegd schrijft men in een artikel van boven naar beneden, waardoor het oudste gegeven bovenaan staat in een pagina. Maar bij een toetsenbord werkt dat anders. Een toetsenbord is, in tegenstelling tot een artikel, een tastbaar feit, een object dat door de zwaartekracht kan worden beïnvloed. Daardoor vallen de knopjes, en ligt Page Up dus eigenlijk op Page Down.

Geschiedenis[bewerken]

De geschiedenis van de Page Down begint op het moment dat de Australiër Sir Hank Arnold Page in 1836 het toetsenbord bedenkt. Er was al een soort toetsenbord, maar dat zat vast aan de typemachines, terwijl Sir Page juist een lost toetsenbord wilde, zodat hij het mee kon nemen op reis. In die tijd was ieder typemachine anders, en als je de toetsen alleen mee kon nemen zonder de hele machine mee te moeten nemen, zou dat veel gewicht besparen.

Toen hij het bord gebouwd had, kwam hij erachter dat het nutteloos was, aangezien er alleen een snoertje uitliep, en je het nog nergens aan kon koppelen. Pas bij de uitvinding van de computer was er behoefte aan de mogelijkheid te typen met een los toetsenbord. In de beginjaren waren het toetsenbord en de monitor nog bevestigd aan de computer zelf, maar daar kreeg een man na een tijdje zo de schijtbalen van, dat hij uit frustratie het toetsenbord losrukte en door de kamer slingerde. Daarna had hij een lost toetsenbord nodig en kwam hij uit bij de uitvinding van Sir Page.

Na deze gebeurtenis werd het toetsenbord in sneltreinvaart populairder. Er kwamen allerlei verschillende toetsen op, er kwamen meer verschillende vormen, maten en kleuren. De verschillende toetsen bleken veelal overbodig. Zo waren er bijvoorbeeld de Unicorn, een knop waarmee de schermbeveiliging met eenhoorns wordt opgeroepen, de Round Button, een rond knopje zonder echte betekenis, of de tilde (~), een knop die pas sinds een relatief recente gebeurtenis betekenis heeft gekregen. Een van deze nieuwe knoppen was de Down, een uitvinding ontstaan door geëxperimenteer met de elektrodes in de knoppen. Een normale toets bevat namelijk 46 elektrodes verdeeld in paren van twee. Het 21ste elektrodepaar, bedoeld voor de coördinatie van de knop relatief aan de monitor, werd bij deze nieuwe knop vergezeld van een buddy. Hierdoor werden vele nieuwe transportmethodes mogelijk waarbij niet de muis maar het toetsenbord gebruikt zou worden. Deze Down veranderde langzaam in , maar de ontwikkeling splitste zich. Er waren ook mensen die de Down bleven gebruiken, die langzaam veranderde in Page Down, als vernoeming naar Sir Page. Later werden ↓ en Page Down beiden geïmplementeerd op het toetsenbord, maar tussen de aanhangers blijft een concurrentiestrijd. Zo zijn er talloze discussiefora te vinden, waar aanhangers fel tegen elkaar van leer trekken over de eventuele superioriteit van één der beide knoppen.

Page Down in de Maatschappij[bewerken]

In de Maatschappij heeft Page Down een status met gemengde gevoelens. Eenderzijds vinden mensen het tof van Page Down dat de knop wil fungeren als lift naar de begane grond, anderzijds vinden mensen het minder leuk dat Page Down artikelen van Oncyclopedia zou kunnen verwijderen. Velen die verhuizen van de Maatschappij naar Oncyclopolis, komen alhier teleurgesteld achter het feit dat de Admins gebruik maken van de Page Down knop.

Op sites als Wikipedia is dat bijvoorbeeld niet het geval, met als bijkomend nadeel dat de site vol staat met onzin, onwaarheden en flauwe grappen. Een ander, meer succesvol voorbeeld van een site waar géén gebruik wordt gemaakt van de Page Down toets is Irratiopedia, waar de kwaliteit van de artikelen bij aanmaak van het artikel (net zoals bij de Oncyclopedia) gewoon al een heel stuk hoger ligt dan bij Wikipedia, waar het zelden gebeurt dat een verdwaalde Oncyclopedist, die denkt dat hij op een normale site zit, een goed, feitelijk correct artikel aanmaakt.

In de Maatschappij heeft Page Down zelf ook vele functies, waardoor het een onmisbaar onderdeel is geworden van het dagelijks leven aldaar. Een kijkje in de keuken:

Page Down als lift[bewerken]

Zoals eerder gezegd is een van de meest voorname functies van Page Down die van lift. Niet alleen in gebouwen, maar ook op internet wordt Page Down vaak als lift gebruikt. Het nadeel aan de functie van Page Down als lift is echter dat het alleen naar beneden kan. Daarom is er voor het vervoer terug naar boven een tweede knop nodig, bijvoorbeeld een scroll-wiel of een Page Up.

Servers neerhalen[bewerken]

Page Down wordt veelal gebruikt voor het neerhalen van servers. Als een server "down" is (vraag 't een Admin; die weten er helaas alles van), is hij niet te gebruiken en kun je niet op de site. Zo zijn er in Canada een aantal servers waar de Page Down knop nogal los zit. Daardoor komt het dat een aantal sites soms haperingen hebben, en dagenlang down kunnen zijn.

Downloaden[bewerken]

Het zogenaamde Page Downloaden is wanneer een Page Down-knop geüpdatet moet worden, waar ironisch genoeg dan weer de Page Up knop voor nodig is. Wanneer deze het ook niet doet, heeft men pech, en zal men een nieuw toetsenbord nodig hebben. Jammer joh!

Thumbs down[bewerken]

Op JijBuis heeft men een eigen functie voor de knop, die veel bezoekers obsessieve klik-neigingen geeft. De thumb down wordt gebruikt om je afkeuring te laten blijken aan een video of bericht. Op GezichtsBoek hebben ze met dit verschijnsel ook tijdelijk geëxperimenteerd, maar dit is stukgelopen; de gebruikers op de site zijn zo narcistisch dat ze er niet tegen kunnen dat men een keer niet positieve aandacht aan ze besteed. Dat is de reden dat men maar alle negatieve aandacht heeft afgeschaft, zodat het alleen maar rozengeur en maneschijn is.

Down Under[bewerken]

Aangezien de uitvinder van het toetsenbord, Sir Page, een Australiër was, noemde men het land in het begin ook wel de "Zwarte Pagina" ("Black Page"), aangezien veel immigranten in de begintijd gekleurd waren. Gezien het feit dat men niet erg te spreken was over de negatieve bijbetekenis van het woord, heeft men de bijnaam van het land bijgesteld naar "Down Under". Anders dan wat veelal wordt gedacht heeft Australië deze bijnaam niet verworven door zijn "lage ligging"; op een bol is er immers geen boven of onder.

Syndroom van Down[bewerken]

Page Down heeft in zijn korte, doch hevige bestaan veel faam verzameld. Daarom steken onderzoekers veel moeite in het ontwikkelen van een syndroom dat dezelfde werking zou hebben als de knop. Het concept is gebaseerd op het vermeerderen van de hoeveelheid 21-chromosomen van twee naar drie. Hierdoor zou de oog-hand coördinatie flink verbeteren. Tot dusver zijn prototypen van het syndroom geïmplementeerd bij een groot percentage van de bevolking, al zijn de eerste resultaten niet erg veelbelovend. De verbetering in coördinatie blijft vaak uit en het syndroom gaat gepaard met een aangetast uiterlijk en een verminderde intelligentie.Zit je nou gewoon te scrollen?!

Page Up[bewerken]

In de jaren zestig van de vorige eeuw werden de toetsenborden steeds populairder. Na het geëxperimenteer met de Page Down kwam er een periode van relatieve radiostilte; dit gaf ontwikkelaars de tijd om meer toetsen te ontwikkelen. Na de afronding van het creëren van Page Down was de balans tussen boven en onder flink verstoord. Men kon immers wel doormiddel van Page Down naar beneden maar weer terug naar boven was op het toetsenbord vooralsnog onmogelijk; men moest helemaal naar de muis grijpen. Als tegenhanger van eerdergenoemde knop werd hiervoor een toets ontwikkeld met de codenaam "Twentyonetwo", verwijzend naar de werking van de Pageknoppen en het feit dat deze knop de tweede variant is in de Page reeks. Naar analogie met Page Down werd deze toets eind jaren tachtig, toen de bèta fase tegen zijn einde liep, vernoemd naar sir Page.

Deze gaat dus Up.
Omhoog? Maar waar dan?

Page Up in de Maatschappij[bewerken]

Gelijk aan de reputatie van Page Down heeft ook Page Up een status met gemengde gevoelens. Page Up is uiteraard een perfecte stairway to heaven, maar minder geschikt als highway to hell.

Functies zijn er echter te over, dus vandaar dat dit artikel u ook een beetje inzicht geeft in de vele functies van Page Up.

Uploaden[bewerken]

Wellicht één van de grootste verantwoordelijkheden van Page Up is het fungeren als knop voor het uploaden van bestanden, te kennen: artikelen, afbeeldingen, teksten, geluidsbestanden, video's, etc. Het uitvinden van het uploaden heeft een ware revolutie veroorzaakt op het internet, mensen konden nu namelijk dingen uploaden die andere mensen dan weer konden downloaden. Hiervoor was het internet maar een lege plek zonder downloadbare bestanden.

Updaten[bewerken]

Het updaten is een bezigheid die vooral beoefend wordt door fans van (al dan niet naakt-)kalenders. Door de knop "Page Up" in te drukken wordt de kalender geüpdatet, waardoor de datum dus weer wordt aangepast naar de goede datum. Het downdaten, door middel van de Page Down, is minder populair. Onderzoekers zijn bezig uit te vogelen wat hiervan de oorzaak is.

Transport[bewerken]

Uitlichten[bewerken]

Servers[bewerken]

Begroeting[bewerken]

In de begintijd van Page Up is er zeer veel verwarring ontstaan over de knop. Doordat mensen de Page Down toets gewend werden werd de Page Up toets lange tijd overschaduwd en waren mensen veelal niet bewust van de mogelijkheden of de betekenis van de knop. Dit lokte in de loop van jaren veel reacties op, waarvan het Engelse "what's up?" (wat is Up?) waarschijnlijk wel de meest gebruikte is. Gezien het feit dat dit op een bepaald moment zo vaak gebruikt werd is het een soort standaardzin geworden en in de loop der tijd uitgegroeid tot een begroeting. Hiermee wordt gezegd "ik weet ook niet wat Page Up is, ik ben net als jij".

Thumbs up[bewerken]

Toen men langzamerhand door kreeg wat Page Up betekende was men zo enthousiast over de toets, die net zoveel, zo niet meer potentie bleek te hebben dan Page Down, dat men de "like" begon te vervangen door Thumbs Up, vernoemd naar Jonathan "Thumbs" Thumberland. Thumberland was de uitvinder van de negativiteit in een zeer positief Vancouver, Canada. De negatieve "Thumbs Down"-uiting werd vernoemd naar Thumberland, gevolgd door de tegenhanger. Omdat "like" erg negatief klinkt en veelal geassocieerd wordt met de dood is men het gaan vervangen door Thumbs Up.

Volkswagen[bewerken]

Witte doek[bewerken]

Concurrent ↑[bewerken]

Push-up BH[bewerken]

Verwarring met High[bewerken]

PgUp.png