Fyra

Uit Oncyclopedia
Ga naar: navigatie, zoeken
OnNieuws OnNieuws heeft een nieuwsartikel over dit onderwerp: Koningin Beatrix eist directe verdwijning van de Fyra op het spoor


Aldinospeednsfyra.png

De Fyra is laat.
~ Kapitein Overduidelijk over de Fyra

Jezus man wat is 'ie laat!
~ God over de Fyra

Oh, god wat is 'ie laat!
~ Jezus over de Fyra

De Fyra was een onderdeel van het stoptreinmaterieel in Nederland. De treinen zijn in 2012 aangeschaft door de Nederlandse Spoorwegen en ook door de Belgische Spoorwegen in mindere mate. De treinen reden als stoptrein tussen Amsterdam Centraal en Brussel Centraal terwijl de helft ook volgens de dienstregeling niet verder reed tot Breda, ondanks dat een vierde deel niet verder reed dan Amsterdam Centraal.

Het plan[bewerken]

Omdat er met de Thalys, het boemeltreintje van Roosendaal, het kleine pendeltreintje van Maastricht en de Beneluxtrein nog niet genoeg verbindingen waren naar de zuiderburen van Nederland, besloot de Nederlandse Staat om het belastinggeld nog harder over de balken te smijten. Of liever gezegd: de dwarsliggers. Een hogesnelheidslijn en een hogesnelheidstrein. Het zou niets opleveren qua geld, maar wel aan prestige, omdat een klein land dus ook groot kan zijn met hogesnelheidstreinen. Zodoende ontstond met morrende en eigenlijk liever niet willende samenwerking van de Belgische Spoorwegen de Fyra. De Fyra zou echter een vreemde eend in de bijt worden. Het zou duurder worden dan oorspronkelijk geraamd werd (volkomen onverwacht, het is ook nog steeds een raadsel).

De Fyra, rijdend.

De trein[bewerken]

De trein werd gemaakt en ontworpen door het bedrijf Ansaldo uit Breda, een goedkope treinbouwer met een paar andere treintjes die ze ook maakten. Het ontwerp zou gebaseerd worden op de Mat '64, oftewel de Plan V, oftewel de Hondekop-maar-dan-net-niet-omdat-het-geen-hondekop-is. Het resultaat: de mongoloïde hondenkop, een parodie op Edvard Munch's De Schreeuw.

De maximale snelheid van de trein ligt op zo'n 250 km/u, maar de gemiddelde snelheid is 2,50 km/u. Dit komt door het hele stoppen en zeldzame vertragingen.

De Fyra was bijzonder, want de trein heeft als enige een snelremming door de ATB (automatische treinbeïnvloeding), met name door de Movement Authority in de trein. De trein zou volgens de vele klachten van de NS niet deugdelijk kunnen remmen bij een snelheid van 250 km/u, maar de trein was volgens Ansaldo uit Breda niet gemaakt voor snelheden van 250 km/u omdat de Fyra uitsluitend als stoptrein was gebouwd en werd ingezet.

De trein is verder erg flexibel, omdat er beweegbare onderdelen in zitten die ter bevordering zijn van de aerodynamica. Soms zijn er ook wat los hangende kabels te vinden, maar dat is verder niet zo interessant, omdat die er nu eenmaal bij horen.

Veel sneeuw[bewerken]

De Nederlandse Spoorwegen wilden ook in de winter gewoon door kunnen rijden met de treinen, zo ook met de Fyra, maar dit faalde grandioos. De Fyra's vielen van ellende uit elkaar en veroorzaakten schade aan het spoor. Dit was voor de NS de reden om met de treinen te stoppen (het was ook niet voor niets een stoptrein). De NMBS was al een tijd daarvóór met de Fyra opgehouden in Antwerpen, dat leidde tot flinke vertragingen in en rond Antwerpen dat zelfs de boemeltrein van en naar Roosendaal beïnvloedde.

Doordat de NS weigerde nog langer door te rijden werd Ansaldo (uit Breda) een beetje verdrietig. Zij meenden dat de trein niet gemaakt was om stil te blijven staan. Zij werden nog treuriger toen de NS de treinen op Marktplaats zette t.e.a.b. contractbreuk en smadende imagoschade, aldus Ansaldo uit Breda, want de NS is bij sneeuw met de Fyra gaan rijden. Daar was de Fyra niet voor gemaakt, want iedereen wist dondersgoed dat de NS nooit bij sneeuw rijdt. Ansaldo uit Breda wilt nu een colpa mia van de NS maar de NS en de Nederlandse Staat (andere NS) weigert om ook maar zelfs "sorry" te zeggen. Zodoende is wordt er nu naar een juridische oplossing gezocht.

Dienstregeling[bewerken]

De aankomsttijden van de Fyra in Amsterdam Centraal zijn dagelijks 25 minuten na de oorspronkelijke aankomsttijd en de vertrektijden zijn nog ongeveer 35 minuten later dan oorspronkelijk.

Amsterdam Centraal - Schiphol[bewerken]

De oorzaak van de rookontwikkeling op Schiphol.

Het beginpunt vanuit Amsterdam Centraal. Hier is het geduld hebben tot de deur open gaat en of deze überhaupt open gaat. Indien dat niet het geval is - geen paniek, de trein probéért wel op tijd te vertrekken.

  • Met een vertraging van één minuut (mensen kunnen immers ook nooit op tijd komen) is de trein onderweg naar Schiphol. Het is echter de vraag of de trein wel door de Schipholtunnel kan, want één rookwalmpje en het brandalarm gaat af en geen trein kan er meer door. Gelukkig is dat vaak soms niet het geval en kan de trein er als het goed is doorheen. Echter is dat vandaag niet het geval en moet de trein een andere route nemen.

Amsterdam Lelylaan - Groningen[bewerken]

De Fyra moet nu wel via Groningen over de Hanzelijn van Almere en Zwolle omdat Haarlem weigert de Fyra toe te laten en Gouda nu eenmaal een risicogebied is voor vandalisme. Eenmaal in Groningen moet deze nog naar Leeuwarden toe, maar dan treedt er een probleem op. De trein komt niet verder dan Zuidhorn, omdat de trein gewoon niet vooruit komt. Wat de machinist ook doet, er gebeurt niets. Er moet een diesellocomotief komen om de trein verder te trekken tot Leeuwarden maar dat kan ook weer niet omdat de trein te lang is voor de route. Alle andere dieseltreintjes moeten eerst weg van de hele route waardoor er de hele dag geen ene trein rijdt op dat traject en het voor hen wachten is op een bus die maar één keer in het uur rijdt over het saaie platteland met koeien.

Leeuwarden - Zwolle[bewerken]

Eenmaal in Leeuwarden gaat de Fyra naar Zwolle. Niemand is er nog in geweest en eruit, omdat de deuren niet opengingen bij de stations die de Fyra tegenkwam (ondanks dat de Fyra er wel steeds voor stopte). De machinist beseft dat hij Zwolle al eens eerder had gezien en deelt de passagiers mede dat de trein een vertraging van 3 uur heeft opgelopen. Deze trein komt daarom te vervallen. Helaas pindakaas.

Amsterdam Centraal - Schiphol[bewerken]

Omdat de vorige trein ermee ophield, nemen we een andere. Dezelfde route weer, maar deze keer kan de Fyra wel door de Schipholtunnel. Nog niets aan de hand. Wel maakt de trein in de tunnel een hoop herrie door het gegalm, waardoor de geluidssensoren op hol slaan en de trein tot stoppen dwingt wanneer de trein de 30 km/h aantikt.

Schiphol - Rotterdam Centraal[bewerken]

Omdat de staat natuurlijk wilt dat de trein profiteert van de miljarden aan belastingcentjes die geïnvesteerd zijn in de Hogesnelheidslijn rijdt de trein niet via Leiden. Na een tijdje doorgetuft te hebben en stilgestaan te hebben omdat de Movement Authority het niet toeliet, komt de trein met een half uur vertraging aan bij de Groene Hart-tunnel. Na een uur vertraging zelf in Rotterdam Centraal. Daar kan de trein afbuigen naar Breda, alwaar de trein zijn eindhalte heeft, maar deze gaat naar Brussel, dus dat gaat 'ie niet.

Rotterdam Centraal - Breda[bewerken]

De trein gaat zodoende op weg naar Antwerpen Centraal, maar dat is nog een eindje rijden, omdat de grens over moet en Antwerpen niet echt naast de deur ligt. De Fyra arriveert in Breda. Wacht even, dat moet niet. Die hoort niet in Breda te zijn, die hoort nu ergens ter hoogte van Kijkuit te zijn... ach, wisselstoring. Bah, weer een vervallen trein.

Hé, een andere trein!

Amsterdam Centraal - Antwerpen Centraal[bewerken]

De trein wordt ditmaal voortgetrokken door een aparte locomotief die niet harder kan dan 160 km/h, die echter niet stopt om de zoveel kilometer. Deze raast vrolijk door - weliswaar wat trager, maar stabieler. In recordtijd komt de trein aan bij de tunnel van Antwerpen Centraal.

Antwerpen Centraal - Brussel Centraal[bewerken]

Na nog een eindje doorgesjeesd te hebben komt het stel aan in de sloppenwijken van Brussel. Antwerpen begon ook al sloppenwijkerig te worden, maar dat is overal zo in deze regio waar de taaloorlog vele slachtoffers heeft gekost. Echter kostte deze reis veel te duur veel, tot ongenoegen van de reiziger, die zo met een half uur vertraging op het bord aankomt.

Zie ook[bewerken]

Potatohead aqua.png
Aan de schandpaal genageld!
Vastgenagelde versie:
30 juni 2013
Dit artikel is een verschrikking! Daarom is het vastgenageld aan de schandpaal zodat iedereen er rotte groenten tegenaan kan gooien.