Fietspad

Uit Oncyclopedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Als je al niet genoeg obstakels en verwarring tegen komt, dan kun je altijd nog via het weiland.

Een fietspad is een pad waar alleen en uitsluitend fietsers op mogen. Een fietspad is in feite een weg, meestal naast een stoep (ook wel een wandelpad genoemd) en naast een weg (ook wel autopad genoemd) wat weer niet te verwarren is met een zebrapad en een kikker. Het fietspad is over het algemeen redelijk makkelijk te herkennen. Meestal heeft een fietspad een andere kleur dan de weg, of is het fietspad afgescheiden van de weg met een stippellijn die meestal doorgeknipt moet worden, als deze een schaar bevat.

Uitvinding[bewerken]

In het jaar 1925 wanneer de fiets eindelijk zijn vorm gekregen heeft, waren het paard met de bijbehorende wagen zeer populair. Er waren zelfs al aparte wegen voor de paarden aangelegd. Maar de fietser daarentegen, met zijn/haar minder populaire fiets, kon echter bijna nergens rijden met de fiets, zodat deze meestal snel in de gracht belandde. Een fietsliefhebber, Wolter van den Weereld wou zelf ook een aparte weg voor de fiets hebben zodat hij (met uiteraard de rest van de fietsenbezitters) ook over deze wegen kon rijden. Hij verzon een aparte strook op de weg, met lijnen, waar de fietser in moest blijven om zo buiten de gevaren te komen dat deze fietser zou worden aangereden door een paard omdat de fietser meestal in de dode hoek zat en het paard altijd vooruit keek en nooit opzij of er een fietser aankwam. Na de uitvinding van het verkeerslicht ging het echter nog niet helemaal goed, paarden reageerden nooit op de kleuren waardoor er veel ongelukken kwamen doordat auto's vaak op de paarden botsten. In 1946 werden de paarden van de weg gehaald en vervangen door de auto. De fietsers hadden nu al wat meer ruimte, maar niet genoeg. In de landen waar de fiets al een tijdje was, waren er al fietspaden, hoewel niet de paden die wij herkennen. Pas later in 1960 begonnen de echte fietspaden in zicht te komen.

Gebruik[bewerken]

Als fietser krijg je gedurende de hele dag, als de periode wanneer de fiets gebruikt wordt in de drukke stad te maken met deze fietspaden. Op wegen fietsen gaat niet zomaar, vooral niet als je als fietser in het midden van de weg rijdt en denkt "Hahaha! Deze weg is van MIJ!!" en dat er dan een auto aankomt waarvan de bestuurder denkt "In Sovjet Rusland, fietspad is van JOU!!" en daarom ook jou aanrijdt. Om dit te voorkomen zijn er dus die fietspaden. Deze zijn makkelijk te herkennen doos stroken op de weg die soms een kleur hebben of niet, stippellijnen, of ook niet (dan dus niet de stippellijnen die in het midden van de weg zitten, die zijn voor de auto's), of gewoon helemaal niets, of ook weer niet. De fietser is door de kracht van de grens van het fietspad gedwongen om binnen deze lijnen te blijven en om, als er een auto gaat in- of uitparkeren, er frontaal op te knallen omdat je op het fietspad moet blijven en zeer wellicht je weer niet zit op te letten achter het stuur en uiteindelijk als smoes bedenkt dat de remmen weigerden. Het fietspad is er dus voor de eigenste veiligheid. Elke fietser doet er zich dan ook goed aan om op het midden op de weg te fietsen, als deze al niet toevallig een emo is. De mensen met enig fatsoen zullen netjes op de fietspaden rijden.

Soorten fietspaden[bewerken]

Zie alhier een galerij van fietspaden zoals wij ze kennen in Wikipedialand, en omstreden omstreken.


Zie ook[bewerken]

Potatohead aqua.png
Aan de schandpaal genageld!
Vastgenagelde versie:
13 juni 2010
Dit artikel is een verschrikking! Daarom is het vastgenageld aan de schandpaal zodat iedereen er rotte groenten tegenaan kan gooien.